Saç ekimi, hastalarda çeşitli nedenlerden yaşanan saç seyrelmesi ve saçsızlık problemlerini ortadan kaldırmak adına mikro cerrahi estetik tedaviler ile yapılan uygulamalardır. Saç ekiminde kişinin saç bölgesinde doğal bir görünüm ortaya çıkabilir. Saç ekimi sırasında kullanılabilecek çok sayıda yöntem bulunuyor. Her türlü duruma göre çok farklı alternatifler arasından bir seçim yapılır.
Başarılı sonuçlar için saç ekiminde en doğru yöntemi seçmek gerekiyor. Bu süreçte yapılan tetkikler ile saç ekimi için en doğru yöntem seçilebilir. Saç ekimi uygulamaları şu durumlarda yapılabilir;
Saç ekim operasyonlarında mutlaka kişiye özel teknikler kullanılmalıdır. Aksi halde başarılı sonuçlar almak zor olabilir. Ülkemizde geleneksel ve modern çok sayıda farklı saç ekim tekniği kullanılıyor. En yaygın kullanılan saç ekimi teknikleri şöyledir;
Follicular Unit Transfer adıyla da bilinen FUT tekniği saç ekiminde uygulanan en eski cerrahi tekniktir. Bu operasyonda ense bölgesinden güçlü saç kökleri alınır ve seyreklik olan bölgelere transfer edilir. Enseden alınan saç kökleri özel teknikler ile ayrılır ve belirlenen bölgeye yerleştirilir. Bu uygulamada saçların çıkış yönü yani saç çizgisi de dikkat alınmalıdır. Bu uygulamada saçların alındığı bölgede enfeksiyon riski olabilir. Uygulamada kökler alındıktan sonra bölgeye dikiş uygulandığı için acı şikayetleri de görülebilir. Bu uygulamada güçlü saç kökleri alındığı için doğal olarak saçların tekrar çıkması sağlanıyor.
Bu yöntem en modern saç ekim teknikleri arasında yer alıyor. Fut tekniğinden en önemli farklarından biri de saç köklerinin tek tek alınmasıdır. Kıl kökleri alındıktan sonra bölgeye kesi uygulanıyor. Bu uygulamada söz konusu detay çok önemlidir. Bu uygulamada hem kıl kökleri alınırken hem de kim sırasında lokal anestezi uygulanır.
Bu teknik de bahsedilen Fue tekniğiyle aynı tekniktir. Diğer yöntemden tek farkı kullanılan tüm cihazların altından üretilmesidir. Altın insan vücuduyla çok uyumlu bir madde olduğu için cilt temasına bağlı ortaya çıkacak problemler ortadan kaldırılabilir. Bu uygulamada ekim sürecinde saçların alımında mikro motor kullanılıyor. Bu uygulamada saç kökleri daha iyi tutunur ve gelişir. Ancak diğer yöntemlere göre biraz daha maliyetli bir saç ekim tekniğidir.
Bu yöntemde saçlar kesilmeden de saç ekimi yapılabilir. Bu uygulamada bir tür Fue tekniğidir ve 2-3 mm uzunluğunda saç kesimi olmadan da saç ekimi yapılabilir.
Bu uygulamada silit adı verilen bir cihaz ile kanal açımı oluyor ve diğer süreçleri saç ekim tekniklerinden pek de farklı olmuyor. Ülkemizde birçok klinikte alt yapı yetersizliği sebebiyle başarı oranı çok yüksek olmasına karşın uygulanmıyor.
Bu uygulamada piasemen isimli özel bir cihaz kullanılıyor. Bu cihazla saç kökleri gevşetildikten sonra toplama işi yapılıyor. Daha sonra micropen set isimli bir cihaz sayesinde saç ekimi yapılıyor.
Bu uygulamada özel bir cihaz ile saç ekim ve toplama süreci çok daha kısa ve pratik oluyor. Saç ekimi özel bir cihaz ile yapıldığı için başarı oranı da çok yüksek oluyor.
Saç ekimi tedavisinde en popüler ve modern saç ekimi tekniklerindendir. Bu uygulama Fue yöntemi temelli olarak geliştirilen özel bir tekniktir ve ülkemizde de başarı oranı çok yüksek olduğu için yeni yeni uygulanmaya başlamıştır.
Saç ekimi operasyonlarında temelde aynı mantıkla ekim işlemi yapılıyor. Sadece saç ekim işlemlerinde bazı temel farklılıklar bulunuyor. Genel olarak saç ekiminde öncelikle donör olarak bir bölge belirleniyor. Bu bölgeden belirlenen zamanda hemen sağlıklı olan greftler yani kıl kökleri alınıyor. Kıl köklerinin alınması sırasında toplu olarak ya da tek tek alım yapılabiliyor. Tekniğe göre kıl kökleri alındıktan sonra özel bir işlemden de geçirilebiliyor.
Saç ekimi işleminde toplama sonrasında uygulanacak diğer bir adım da saçların seyrek olan bölgeye aktarılmasıdır. Bu süreçten sonra belirlenen teknikle alınan gretfler kafa derisine transfer edilir. Bu süreçte de yönteme ve hastanın ihtiyaçlarına göre başarı oranı değişiyor.Saç ekimi işlemlerinde doğru teknik kullanıldığında başarı oranı çok yüksek olur. Bu uygulama hangi teknik kullanılırsa kullanılsın köklerin toplanması ve sonra da saçlı deriye aktarılması şeklinde iki aşamalı olarak gerçekleşir.
Her estetik ve cerrahi operasyonlar sonrasında olduğu gibi saç ekimi sonrasında da bazı komplikasyonlar ve riskler bulunuyor. Saç ekimi riskleri her hastada ortaya çıkabilecek komplikasyonlardır. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz;
Saç ekimi sonrası iyileşme süreci içinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Kafa derisi çok hassas bir bölge olduğu için bölgede görülecek bir travmada iyileşme süresi vardır. Saç ekiminden sonra tam iyileşme için en az 3-4 ay beklemeniz gerekiyor. Şu noktalara dikkat etmeniz iyi olacaktır;
Saç ekiminden sonra doktorun belirttiği noktalara dikkat ederseniz iyileşme süreci çok daha kısa bir süre içinde geçer. Saç ekimi hakkında merak ettiğiniz tüm konular hakkında kliniğimizi arayarak bilgi alabilirsiniz.